D-Ryboza – producent energii

 

D-rybozę, należący do cukrów prostych. Ryboza to jeden z niezbędnych elementów budulcowych do tworzenia ATP - „uniwersalnej” cząsteczki energii w organizmie.
Podczas gdy wszystkie żywe komórki zawierają rybozę, nie ma jej w spożywanej przez nas żywności wystarczająco dużo, by uzupełnić poziom energii. Ryboza w mięsie jest przeważnie tracona w procesie gotowania a w produktach roślinnych nie ma też wystarczających ilości tego składnika odżywczego.Uzupełniająca ryboza jest bardzo szybko wchłaniana do krwioobiegu.
Stwierdzono, że ryboza pomaga zwiększyć energię mięśni, wytrzymałość, oraz sprzyja regeneracji.
Kiedy nasze komórki i tkanki nie dostają wystarczająco dużo energii, nie możemy prawidłowo funkcjonować. Rezultatem jest przytłaczające nas zmęczenie i ból.
Ryboza to także nader wydajny sposób na zwiększenie energii w trakcie treningu. Stwierdzono, że jej uczestnictwo w syntezie ATP w komórce mięśnia polepsza wyniki i pomaga w regeneracji mięśnia po intensywnym wysiłku.
Działanie rybozy:
-zwiększa masę mięśniową
-rozwija siłę,
-rozwija szybkość, wytrzymałość
Suplementacja D-rybozą przeznaczona jest dla:
-sportowców
-osób chcących zwiększyć beztłuszczową masę mięśniową
-dla osób po intesnywnym wysiłku fizycznym
- dla osób zmęczonych, wyczerpanych

Bibliografia:

http://torqpolska.pl/system-regeneracji/ryboza
https://www.myprotein.pl/sports-nutrition/ryboza-w-proszku/10529373.html
http://fibromialgia-toboli.blog.onet.pl/2017/05/02/d-ryboza-i-fibromialgia/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.