Kwas OMEGA-3 na prawidłowe działanie mózgu i serca

Jest nienasyconym kwasem tłuszczowym. Zawarty jest w olejach rybich. Eskimosi i Japończycy spożywający dużo ryb bardzo rzadko chorują na serce. Jest najważniejszym kwasem tłuszczowym w biochemii mózgu i od zarania ludzkości brał udział w jego rozwoju. Występuje  też w : oleju z lnu (ok.53%) i w oleju z rzepaku (tylko ok.10%), poza tym w siemieniu lnianym, orzechach włoskich, łososiu atlantyckim, owocach morza.
Objawy niedoboru:
- osłabienie pamięci;
- problemy w nauce;
- dysleksja;
- gwałtowne i agresywne zachowania;
- suchość skóry;
- łupież;
- trudne do ułożenia, słomiaste włosy'
- małe, twarde guzki na łokciach
- nadmierne pragnienie;

ROLA Omega 3 w organiźmie:

- umożliwia rozwój i optymalne funkcjonowanie mózgu;
- zapobiega depresji;
- chroni naczynia krwionośne i tkankę mózgu przed procesami zapalnymi, prowadzącymi do udarów i choroby ALzheimera;
- chroni przed zawałami i chorobą wieńcową;
- opóźnia rozwój miażdżycy;
- spowalnia proces starzenia się mózgu;
- pomaga u osób zdrowych osiąnąć najwyższą wydajność mózgu;
- pomaga chronić mózg przed uszkodzeniem spowodowanym przez alkohol;
- obniża poziom szkodliwych frakcji cholesterolu (LDL) i trójglicerydów;
- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego;
- wzmacnia system odpornościowy;
- wykazuje skuteczność w leczeniu łuszczycy, migreny;
- istnieje pogląd,że Omega-3 może być pomocna w walce z nowotworami, gdyż ogranicza rozwój komórek rakowych i rozwój przerzutów.

 

Żeby wywołać widoczne, biologiczne efekty, OMEGA -3 muszą być podawane razem z OMEGA - 6.

Bibliografia:
"Pierwiastki i witaminy przez całe życie - w trosce o odporność organizmu" Jerzy Oleszkiewicz

"Ukryte terapie- Czego ci lekarz nie powie" Jerzy Zięba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.