Witamina B2 (ryboflawina) na większą wydajność fizyczną i zdrowe oczy

Odgrywa ważną rolę w metaboliźmie cukrów i produkcji energii. Uczestniczy w produkcji przekaźników nerwowych w mózgu (np. serotoniny).
Jest dostarczana z pożywieniem. Źródłem witaminy B2 są: mleko, jaja, nerki i wątroba wieprzowa, wątroba drobiowa, drożdże, kiełkujące ziarna zbóż, migdały, ciemnozielone warzywa (kapusta, brokuły, brukselka,szparagi, szpinak), owoce- awokado, banany, morele, łosoś.
ROLA w organiźmie witaminy B2:
- jest przeciwutleniaczem,
- odgrywa ważną rolę w produkcji energii,
- pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci,
- poprawia wzrok,
- wpływa na proces rozrodczości,
- zwiększa wydajność fizyczną.
Objawy niedoboru:
⦁ stan zapalny języka i jamy ustnej, pękanie kącików ust tzw.zajady,
⦁ wypryski na skórze i na narzadach płciowych,
⦁ nadwrażliwość na światło,
⦁ zapalenie spojówek, jęczmień,
⦁ świąd pochwy,
⦁ uczucie zmęczenia.
Dobowe zapotrzebowanie wynosi 1,7 mg.
ZWIĘKSZONE ZAPOTRZEBOWANIE występuje:
- u wegetarian, 
- u osób nadużywających alkoholu,
- przy intensywnych ćwiczeniach fizycznych,
- u osób pod wpływem stresu,
- u osób z chorobami żołądka i wątroby,
- przy poparzeniach,
- przy stosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych,
- u kobiet w ciąży i karmiących piersią.

 

Bibliografia:
"Pierwiastki i witaminy przez całe życie - w trosce o odporność organizmu" Jerzy Oleszkiewicz
https://www.doz.pl/zdrowie/h1205-Witamina_B2_ryboflawina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.