Witamina B4 (cholina) poprawia pamięć i “ożywia umysł”

Ludzki organizm jest w stanie wyprodukować cholinę samodzielnie, jednak  są to niewielkie ilości, dlatego witaminę B4 znajdziemy w pożywieniu m.in.: wątrobie, sercu, móżdżku; żółtkach jaj; mleku i produktach mlecznych; roślinach strączkowych (grochu, soi, fasoli); orzechach; warzywach zielonolistnych (szpinaku, jarmużu, brokułach, sałacie), kalafiorze, drożdżach, kiełkach pszenicy.
WŁAŚCIWOŚCI witaminy B4:
⦁ buduje błony komórkowe, wspomaga transport i przetwarzanie tłuszczy,
⦁ niezbędny składnik do prawidłowego funkcjonowania mózgu,
⦁ bierze udział w rozwoju mózgu i układu nerwowego u płodu,
⦁ uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych,
⦁ poprawia pamięć długotrwałą,
⦁ może ograniczać ryzyko wystąpienia demencji, otępienia charakterystycznego dla choroby Alzheimera
⦁ zapewnia właściwą lepkość krwi,
⦁ zapobiega otłuszczeniu wątroby, miażdżycy, zaburzeniom trawienia.
Objawy niedoboru witaminy B4 (choliny):
-zaburzenia wątroby,
- miażdżyca tętnic,
- kłopoty z pamięcią,
- stany lękowe,
- dolegliwości sercowe,
- bóle głowy,
- bezsenność,
- rozdrażnienie.
Zapotrzebowanie na witaminę B4( cholinę) występuje:
- u osób z depresją, niepokojem, stanami lękowymi,
- u osób z wysokim poziomem cholesterolu,
- u osób, które mają kłopoty z pamięcią,
- u osób chorych na chorobę Alzheimera,
- u osób z marskością wątroby,
- u kobiet w ciąży,
- u osób stosujących ciężkostrawną dietę, leki, alkohol.

 

Bibliografia:
http://www.biomedical.pl/witaminy-i-mineraly/witamina-b4-6615.html 
http://www.witaminy.org.pl/cholina-%E2%80%93-witamina-b4/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/cholina-witamina-b4-dzialanie-i-zrodla-wystepowania_43782.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.