Mleczko pszczele daje ogromną witalność i odmładza komórki

Doskonały skład różnych czynników odżywczych powoduje, że mleczko pszczele ma liczne medyczne zastosowania

Mleczko pszczele zyskało na popularności po artykule w prasie, który poinformował, że papież Pius XII szybko powrócił do zdrowia, po tym jak dr Ricardo Galeazzi podawał mu mleczko pszczele. Zostało to opisane na Drugim Międzynarodowym Kongresie Biogenetyki.
Wielu ludzi starało się wypróbować tę substancję, ale ze względu na jej wysoką cenę, niemożliwe było przyjmowanie jej w dużych ilościach. Niedostępność tego produktu i wysoka cena, powodują, że mleczko pszczele nie jest szeroko stosowane, ale tradycyjni lekarze uważają, że mleczko pszczele poprawia ogólny stan organizmu, wzmaga zdolności fizyczne i psychiczne, poprawia nastój.
Mleczko pszczele jest mlecznobiałą, podobną do żelatyny substancją, produkowaną przez robotnice pszczół w gruczołach znajdujących się w ich odnóżach.
Mleczko pszczele jest jedynym pożywieniem królowej pszczół przez całe życie i tylko ona może być nim karmiona. Mleczko pszczele zwiększa jej żywotność i  30-krotnie przedłuża jej życie w stosunku do pszczół, które nie są karmione tym nektarem. Królowa pszczół powiększa się 2000 razy po pierwszym tygodniu życia. W tym samym okresie osiąga zdolność składania tysiąca jajeczek dziennie w krótszym czasie.
Mleczko pszczele zawiera dużą ilość acetylocholiny, która jest jednym z transmiterów impulsów nerwowych. Nieobecność acetylocholiny może spowodować wiele zaburzeń w funkcjonowaniu systemu nerwowego.
W mleczku pszczelim znaleziono także czynniki stymulujące gruczoły endokrynne (gruczoły wydzielania wewnętrznego, gruczoły dokrewne). Dlatego też mleczko pszczele może być stosowane z pozytywnym efektem w leczeniu kokluszu oraz gruźlicy, migren, nerwic żołądka, zaburzeń ze strony układu nerwowego, schorzeń pęcherza moczowego, żołądka, łatwego męczenia się – spowodowanych właśnie dysfunkcją gruczołów dokrewnych.
Mleczko Pszczele zawiera witaminy: B5, niacynę (B3), inozytol (B8), witaminę B2, B6, B12, witaminę H, kwas foliowy, witaminę C; a także wiele pierwiastków mineralnych: mangan, wapń, sód, chlor, potas, chlor, siarkę, magnez, krzem, żelazo, glin, miedź, cynk, kobalt oraz 8 niezbędnych aminokwasów.
Ilość jaka powinna być przyjmowana to 250- 500 mg dziennie.
W różnych regionach świata przeprowadzono wiele badań, w których sprawdzono  skuteczność mleczka pszczelego.
Naukowcy sprawdzili skuteczność mleczka pszczelego pod następującymi względami:
  • jako antybiotyk przeciwbakteryjny – mleczko pszczele posiada silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe skierowane przeciwko paciorkowcom, pałeczce okrężnicy, gronkowcom, odpowiedzialnych za poważne infekcje np. gruźlice czy wąglik;
  • odbudowuje komórki – naukowcy odkryli duże ilości RNA I DNA, które są podstawą istnienie komórki;
  • odbudowuje organizm – pozytywnie wpływa na ludzi w zaawansowanym wieku, dodaje energii i poprawia nastrój. Poprawia zdolność zapamiętywania, polepsza stan w przypadku stwardnienia tętnic oraz dusznicy bolesnej;
  • wspomaga system nerwowy – mleczko pszczele pobudza system nerwowy. Działa skutecznie w przypadku osób nerwowych, zestresowanych, mających problemy z pamięcią, depresyjnych;
  • powoduje wzrost płodności- Dr Henry Hey z Francji stwierdził, że mleczko pszczele zawiera hormon gonadotropowy oraz aktywizuje i poprawia czynność gruczołów płciowych;
  • działa w przypadku chorób skóry – ma działanie odmładzające, objawiające się we wzroście gruczołów sutkowych w przypadku słabego ich rozwoju oraz ujędrniania w przypadku obfitego biustu. Poprawia stan skóry suchej lub trądzikiem a także pomaga uniknąć lub skorygować formowanie się zmarszczek;
  • wpływa na utratę włosów – dzięki zawartości witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na wzrost włosów, szczególnie dzięki zawartości witaminy B5;
  •  pozytywnie wpływa na osoby z zapaleniem stawów;
  • wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
Mleczko pszczele może być także stosowane z pozytywnym efektem w leczeniu:
– wrzodów dwunastnicy,
– w złamaniach,
– nadciśnieniu,
– wysokim poziomie cholesterolu,
– astmie,
– w sporcie, w celu osiągnięcia lepszych wyników,
– poprawie odporności fizycznej i psychicznej,
– regulacji czynności układu sercowo-naczyniowego,
– wpływa na objawy przeziębień i zapalenia oskrzeli,
– wpływa na regenerację komórek skóry,
– jest stymulatorem.

Bibliografia:
” O zdrowie zadbaj sam – 200 chorób i naturalne sposoby ich leczenia” Enrique Garza