Jakie są zalety MŁODEGO JĘCZMIENIA dla naszego zdrowia?

MOC MŁODEGO JĘCZMIENIA to skoncentrowane źródło witamin, minerałów, chlorofilu, błonnika

Jęczmień jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Niedawno zostały odkryte przez naukowców  cudowne właściwości młodego jęczmienia dla zdrowia człowieka.
Naukowcy  zauważyli, że kury wybierają młodsze niż starsze pędy zielonych zbóż. Zaczęli analizować pokarm preferowany przez swoje stado i sformułowali wnioski, które stały się podstawą dzisiejszej wiedzy na temat niezwykłych właściwości młodego jęczmienia.
Zwierzęta instynktownie wybierają młode pędy, czyli te najcenniejsze pod względem odżywczym. Na tej podstawie naukowcy wysnuli wniosek, że młode zboża zawierają najwięcej substancji odżywczych tuż przed fazą intensywnego rozwoju, dlatego mówi się" młody jęczmień" lub "zielony jęczmień".
Młody jęczmień stanowi skoncentrowane źródło wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminy:
  • A (beta-karoten), C , E - ( są silnymi antyoksydantami), witamine B1, B2, B3, B6, B12, K ( na krzepnięcie krwi), kwas foliowy (B9),
  •  minerały: wapń, żelazo (wzmacnia system odpornościowy, wspomagając odnowę białych i czerwonych krwinek), potas ( potas wraz z magnezem regulują pracę serca), magnez ( na działanie układu nerwowego), sód, cynk, krzem, fosfor,
  • chlorofil ( leczy anemie, neutralizuje toksyny, wspiera pracę nadnerczy i tarczycy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie się ran, wspiera układ immunologiczny, ma działanie antyoksydacyjne),
  • błonnik (reguluję pracę jelit, zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu pomaga w odchudzaniu),
  • enzymy - poprawiają jakość krwi, regulują trawienie, wzmacniają szpik kostny i działają odmładzająco dla całego organizmu,
  • niezbędne aminokwasy.
 ZALETY spożywania Młodego Jęczmienia:
  1. Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich,
  2. Młody jęczmień przyczynia się do ustabilizowania równowagi kwasowo-zasadowej (pH) organizmu. Ludzkie komórki funkcjonują prawidłowo tylko wtedy, gdy poziom pH w żołądku jest odpowiedni;
  3.  Wpływa na odporność organizmu, pomaga zwalczać przeziębienia, infekcje, przyspiesza gojenie się ran - spożywany regularnie, młody, zielony jęczmień dostarcza do organizmu wielu składników, które są niezbędne do utrzymania prawidłowej produkcji komórek odpornościowych;
  4. Pomaga w odchudzaniu, dzięki zawartości błonnika, zwiększa uczucie sytości. Pobudza perystaltykę jelit, pomaga regulować poziom cukru we krwi. Stanowi dobre uzupełnienie diety w utrzymaniu zgrabnej sylwetki;
  5. Regularne spożywanie jęczmienia pomaga ustabilizować ciśnienie krwi i skutecznie obniżyć poziom frakcji złego cholesterolu, obniża ryzyko miażdżycy;
  6. Ma działanie odmładzające, jest silnym antyoksydantem - zapobiega niekorzystnym zmianom jakie zachodzą w skórze pod wpływem słońca. Składniki: witamina C, E, chlorofil, witamina B, żelazo, niwelują oznaki starzenia się i pomagają zachować młody wygląd;
  7.  Ma działanie uspokajające;
  8.  Działa przeciwnowotworowo;
  9. Wspomaga leczenie chorób skóry (np.trądziku);
  10. Jest pomocny w leczeniu cukrzycy;
  11.  Łagodzi bóle stawów i objawy reumatyzmu.
    Młody Jęczmień dostępny w formie sproszkowanego soku oraz rozdrobnionej lub sproszkowanej trawy jęczmiennej.
    Te dwie formy różnią się sposobem otrzymywania. Proszek z zielonego jęczmienia uzyskuje się przez wyciśnięcie soku, który następnie suszy się za pomocą odparowania wody pod ciśnieniem w niskiej temperaturze.
    Natomiast proszek z trawy otrzymuje się w wyniku suszenia w wyższej temperaturze i przez dłuższy czas.

Bibliografia:

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/zielony-jeczmien-wlasciwosci-i-zastosowanie-czy-zielony-jeczmien-pomag_42393.html

https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/mlody-zielony-jeczmien-wlasciwosci-dzialanie-odchudzanie-artykul/n9nhgm