Zdrowe jelita i żołądek

Jak leczyć zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka, zapalenie jelita grubego?

Nasz przewód pokarmowy zasiedla ogromna liczba mikroorganizmów- korzystnych i patogennych. Dopóki pozostaną w równowadze, system odpornościowy działa poprawnie, a prawdopodobieństwo zachorowania na choroby jelit jest stosunkowo niskie.
Objawami zespołu drażliwego jelita są bóle brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień.
Zapalenie żołądka objawia się niestrawnością, wymiotami, bólami głowy, uczuciem pieczenia i dyskomfortem.Przedłużające się zapalenie żołądka powoduje wrzody żołądka.
W przypadku wrzodu dyskomfort lub ból odczuwalny jest w dołku nadbrzusznym. Objawami ciężkich wrzodów są kwaśne wymioty lub krwawienie. Stolec może być czarny lub zawierać krew.
Przyczyny:
- nadmiar alkoholu i kawy,
- smażone i ostro przyprawione potrawy,
- nadmierny stres
- wrzody (głównie dwunastnicy) powoduje również bakteria Helicobapter pylori.
Proponowane leczenie:
1. Spożywaj czysty miąższ aloesowy - lepiej trawi spożywany pokarm, rzadziej występuje zgaga, zmniejszają się wzdęcia, aloes działa na regularne wypróżnianie, regeneruje komórki, jest przeciwzapalny;
Badania przeprowadzone na działanie aloesu w przewodzie pokarmowym udowodniły, że:
- w czasie regularnego przyjmowania aloesu spożyte białka były lepiej strawione i przyswojone w jelicie cienkim. Do jelita grubego przedostało się o wiele mniej resztek nie strawionych białek, w związku z czym uległa zmniejszeniu aktywność gnilnych bakterii;
- ciężar właściwy stolca pod wpływem regularnie wypijanego soku aloesowego zmniejszył się. Oznacza to, że stolec został nawodniony, co usprawniło transport przez jelito grube. Ma to istotne znaczenie dla prawidłowego wchłaniania soli mineralnych w okrężnicy;
- u wszystkich badanych odczyn treści jelitowych zbliżył się do wartości uznanej za optymalna w tym rejonie - pH ok. 5;
- w żołądku i dwunastnicy aloes wzmacnia mechanizm obronny błony śluzowej i ma działanie przeciwwrzodowe;
- badania mikrobiologiczne stolca wykazały o wiele mniejszą zawartość drożdżaków ze stanem sprzed regularnego pobierania soku aloesowego. Stwierdzono natomiast wzrost stężenia bakterii symbiotycznych;
- w badaniach wykazano, że pod wpływem aloesu procesy gnilne w jelicie grubym uległy zmniejszeniu;
- aloes zapobiega lub łagodzi skutki nietolerancji i alergii pokarmowych;
- aloes w wątrobie ma działanie oczyszczające i osłonowe.
Badania nad działaniem czystego aloesu w przewodzie pokarmowym wciąż trwają. Bada się wpływ doustnie podanego aloesu na schorzenia przebiegające ze znacznym upośledzeniem odporności m.in.: choroba Crohna-Leśniowskiego, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, zespół jelita nadwrażliwego.
Proponowane leczenie cd.:
2. Spożywaj Lukrecje - ekstrakt z korzenia tej rośliny wspiera przemianę materii i trawienie;
3. Sproszkowane liście lucerny- działa pozytywnie na trawienie, pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi;
4. Spożywaj zielony jęczmień - zawiera błonnik , który reguluję pracę jelit, zielony jęczmień pobudza perystaltykę jelit, przyczynia się do ustabilizowania równowagi kwasowo-zasadowej (pH) organizmu, działa przeciwnowotworowo;
5. Propolis pszczeli lub czosnek- naturalny antybiotyk, niszczy bakterie i wirusy;
6. Spożywaj Beta-karoten z witaminą E - jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych;
7. Spożywaj żelazo - zapobiega anemii; kawa, herbata oraz napoje słodzone zawierają substancje, które mogą utrudnić wchłanianie żelaza;
8. Spożywaj witaminę A - jest użyteczna w w zapobieganiu nowotworom i ich leczeniu (poziom witaminy A obniża się u palaczy, dlatego też osoby palące są w grupie wysokiego ryzyka chorób nowotworowych;
9. Witamina E - hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych;
10. Witamina B6 - normalizuje kwasotwórczą funkcję żołądka;
11. Witamina B12 - zapobiega stłuszczeniu wątroby, zapobiega anemii.
Należy również:
⦁ Wyeliminować ze swojej diety ostre przyprawy, alkohol, kawę, smażone potrawy oraz aspirynę,
⦁ Poleca się łagodne potrawy: jajka na twardo, gotowane ziemniaki, kleik z krakersami, a także żółty ser, mąkę owsianą, banany,
⦁ Zamiast obfitych posiłków jedz rzadziej, ale częściej mniejsze porcje,
⦁ Jedz pokarmy bogate w błonnik, otręby owsiane oraz dużo gotowanych warzyw - np. buraczki - bardzo dobre na jelita i dobre trawienie,
⦁ Utrzymuj dietę niskotłuszczową,
⦁ Spożywaj PROBIOTYKI (są to bakterie niezbędne do właściwej pracy jelit i funkcjonowania "dobrej flory bakteryjnej" zasiedlającej organizm, a tym samym poprawiające stan zdrowia całego organizmu- szczególnie te naturalne : kefir, maślanka, kwaśne mleko, kiszona kapusta, kiszone ogórki.
Rak jelita grubego
Rak jelita grubego rzadko daje dolegliwości we wczesnej fazie rozwoju. Jeśli nie ma bółu ani innych objawów chory nie zauważa niczego niepokojącego. Objawy alarmujące to ból, chudnięcie czy krwawienie. Kiedy uda się odpowiednio wcześnie wykryć zmianę nowotworową bez objawów alarmujących, a także znaleźć i usunąć polipy, które pozostawione mogą być w przyszłości przyczyną raka, szanse na wyleczenie są ogromne.
Wykrywanie zmian polipowych we wczesnym etapie daje pacjentom szansę na zmniejszenie ryzyka na zachorowanie na raka jelita grubego nawet o 75-90%. Proces powstania tego nowotworu złośliwego zajmuje średnio 10 lat. Rak jelita grubego to drugi najczęściej rozpoznawalny nowotwór w Polsce, stanowiący drugą przyczynę zgonów wśród wszystkich chorób onkologicznych.
Bardzo dobrze znane są czynniki mające udowodniony wpływ na rozwój ryzyka zachorowania na raka jelita grubego:
- otyłość,
- niska aktywność fizyczna,
- nadmierne jedzenie czerwonego wysoko przetworzonego mięsa,
- niskie spożycie błonnika pokarmowego,
- niskie spożycie owoców i warzyw,
- niedobór witaminy D,
- niedobór wapnia,
- konsumpcja alkoholu.
Bibliografia:
" O zdrowie zadbaj sam - 200 chorób i naturalne sposoby ich leczenia" Enrique Garza
"Aloes na co dzień- vademecum" - Elżbieta Olejnik
"Gazeta Lekarska" 11/2017- prof. Marek Wojtukiewicz, dr Hab. Michał Kamiński, dr Maria Janiak